KMBD-KIDS


KMBD en Stedelijke academie organiseren samen initiatielessen voor kinderen

In Sint-Gillis-Dendermonde kunnen kinderen lessen ‘muziek- en woordinitiatie’, Brasskids en Muziekatelier en Orkestkids volgen. Voor dit initiatief werken de Stedelijke Academie voor Muziek, Woord en Dans (SAMWD) en de Koninklijke Muziekkapel Brandweer Dendermonde (KMBD) nauw samen. Ook de lagere scholen worden nauw bij het initiatief betrokken.

De muziekverenigingen in Dendermonde kampen al jaren met een tekort aan jonge muzikanten. Om die zoektocht kracht bij te zetten en kinderen meer aan te zetten tot het leren van een blaasinstrument, nam de SAMWD het initiatief om met de verschillende muziekverenigingen rond de tafel te gaan zitten. Onder de werktitel ‘SOS Blazers’ werd nagedacht over mogelijke acties.

De initiatielessen in Sint-Gillis zijn het resultaat van deze brainstormsessies. In plaats van de naschoolse kinderopvang kunnen de kinderen van de lagere scholen in Sint-Gillis, de Boonwijk en het atheneum kiezen om op dinsdag aansluitend op de schooluren muziekinitiatie. Gedurende een uurtje leren ze op een spelende manier de wondere wereld van de muziek kennen en zijn ze vooral ook creatief bezig. Vanaf het 3e leerjaar is er ook muziekatelier (het vroegere notenleer) in LDC De Zonnebloem.

Op zaterdagochtend kunnen diezelfde leerlingen ook naar de Brasskidsles, dat is een koperinitiatie, waarbij al spelenderwijs een koperblaasinstrument wordt aangeleerd. Daarnaast organiseren we voor wie start of gestart is met het eerste jaar instrument ook een initiatie samenspel in de vorm van onze Orkestkids.

Een overzicht:

Leerlingen 1e en 2e leerjaar

 • Elke dinsdag van 15u30 tot 16u30 in Tvork (Vijfde januaristraat 19, Sint-Gillis):
  Muziek- en woordinitiatie
 • Elke zaterdag van 10u00 tot 11u00 in LDC De Zonnebloem (Breestraat 109, Sint-Gillis): Brasskids

Leerlingen 3e tot 6e leerjaar

 • Aan de academie: Je volgt 2u/week muziekatelier (in Sint-Gillis) + 1u instrumentles (in de hoofdschool)
  • Muziekatelier: elke dinsdag 16u00 – 18u00 (De Zonnebloem, Breestraat 109, Sint-Gillis)
  • Instrumentles: keuze uit meer dan 20 instrumenten: lesmoment af te spreken met instrumentenleraar.
 • KMBD: Als extra kan je je inschrijven voor de Orkestkids op zaterdag van 11u00 tot 12u00 in de Zonnebloem. De eerste stappen om te leren samenspelen met andere leerlingen.

Oudere leerlingen

 • Repetities bij de muziekkapel ter vervanging van de lessen samenspel in de academie in het kader van de alternatieve leercontext.