Muziekkapel Brandweer en Stadsbeiaardier brengen een uniek concert

Op zaterdagavond 31 maart zal de Dendermondse stadsbeiaardier voor één keer niet in een toren spelen. Een mobiele beiaard zal dan het podium van CC Belgica vullen, met daar rond een harmonieorkest, de Koninklijke Muziekkapel Brandweer Dendermonde. Een unieke primeur voor cultuurminnend Dendermonde.

Het idee voor een concert met Beiaard en harmonieorkest ontstond enkele jaren geleden al, tijdens een gesprek tussen de twee vrienden Patrick Heirbaut, die Luitenant-Kapelmeester is bij de brandweer en stadsbeiaardier Marc Van Boven. Het idee had even tijd nodig om te rijpen, want het is geen eenvoudige opgave om orkest en beiaard samen te laten spelen, alleen al door het hoogteverschil. Daarom kozen Marc Van Boven en de muziekkapel er voor om een mobiele beiaard tussen het orkest te plaatsen. Een mobiele beiaard bevat geen echte klokken, maar klinkt vanuit gesamplede klanken, wat geluidsversterking naar balans met het orkest toelaat.

Herkenbare muziek op Musical Notes

Wie regelmatig de beiaardconcerten op zondag en maandag van 11u. tot 12u, beluistert, weet dat de beiaard heel wat verschillende genres aan kan. Stadsbeiaardier Marc Van Boven beschikt overigens over een ruime repertoirekennis. “Toch was het niet vanzelfsprekend om passende muziek voor ons concert te vinden”, vertelt kapelmeester Patrick Heirbaut. “Er bestaat niet zoveel voor beiaard en orkest, toch niet in het toegankelijke repertoire. We zouden heel makkelijk een heel klassiek programma kunnen samenstellen, maar dit past niet in het concertconcept Musical Notes.“Elk muzieknummer is te spelen op beiaard”, legt Marc Van Boven uit. “Voor het publiek is het echter een vereiste dat er melodie inzit en bij voorkeur dat ze die melodie herkennen. Daarom kozen we er voor om eigen bewerkingen te maken op bestaande muziekwerken voor harmonieorkest”.

Tiende Musical Notes

Twee jaar terug vierde De Koninklijke Muziekkappel, die vorig jaar nog de persprijs won, het tienjarig bestaan van haar concertconcept Musical Notes, dat al vanaf de eerste editie in CC Belgica plaats vindt. Tijdens Musical Notes wordt steeds een herkenbaar repertoire gebracht, waarin voor elk wat wils wordt geboden. Telkens wordt een instrument of groep van muzikanten of zelfs andere vormen van kunstbeoefenaars centraal gesteld. In de eerste editie was dat de xylofoon, verder hadden we eens de viool en de klarinet en nu werd dus gekozen voor de beiaard.

Musical Notes – Carillon door de Koninklijke Muziekkapel Brandweer Dendermonde i.s.m. Stadsbeiaardier Marc Van Boven.
Kaarten in VVK: € 8 / ADK: € 10 – Reservaties op 0485/587989 – www.kmbd.be